Over ons

Geschiedenis van Modern Numismatics International

Hoewel Modern Numismatics International pas is ontstaan in 2007, gaat de geschiedenis van het bedrijf terug naar de jaren 60 van de vorige eeuw. Op dat moment was het verzamelen van munten een niet zo wijd verspreide hobby als tegenwoordig. Meestal werden vooral oudere munten verzameld. De heer Eduard Dirk Jan van Roekel (vaak EDJ of Ed genoemd) was één van deze muntverzamelaars. Het was zijn hobby, zijn passie. Maar wel een hobby die steeds meer uit de hand ging lopen.

Doordat Ed veel op reis was voor zijn, lukte het hem her en der in de wereld munten te kopen en zo zijn collectie steeds verder uit te breiden. Gelijktijdig stelde hij vast dat er grote kwaliteit- en prijsverschillen waren op de verschillende plekken waar hij zijn munten kocht. Met zijn ingebakken handelsgeest maakte hij al snel gebruik van deze verschillen en kocht hij niet alleen meer voor zijn eigen verzameling. De aantallen werden groter en zo naderde het moment dat hij van zijn hobby zijn werk kon gaan maken. De slaapkamer in een mooi dorpje in Nederland werd omgebouwd tot kantoor.

Eerste echte Europese muntengroothandel

De ontwikkeling van de eerste echte muntengroothandel in Europa verliep vanaf dat moment stormachtig. Al snel werd de slaapkamer te klein en moest er echt naar een andere locatie worden uitgekeken. Er werd een woning van een huisarts gevonden, waarvan de praktijk omgebouwd werd tot kantoor. De groei zette door en naast Ed vonden ook zijn vrouw en enkele andere familieleden werk in de munten. Gelijktijdig groeide en veranderde de muntenmarkt verder. Niet alleen was het verzamelen van oudere munten populair, maar ook werden er steeds meer moderne munten uitgegeven. Doordat het bedrijf goede contacten onderhield over de hele wereld, was de groei slechts een kwestie van tijd. Het kantoor aan huis werd al snel weer te klein en er moest naar een nieuwe locatie worden gezocht. Een oude villa een paar dorpen verderop, onder de rook van Amsterdam, bleek geschikt. Na een grondige verbouwing werd het pand in gebruik genomen.

Ed werd er niet jonger op en wilde het eigenlijk wat rustiger aan gaan doen. Al dat reizen vond hij wel genoeg. Hij ging op zoek naar een tweede man. Na wat omzwervingen kwam hij uit bij Fokko Knol. Een net afgestudeerde jonge man, die, naast veel energie, ook over een grote mond beschikte. Fokko werd ingewerkt en wist al snel dat het bedrijf de mogelijkheid bood had om nog veel verder te groeien. Al snel werden Ed en Fokko het eens over een gefaseerde overname.

Gezonde groei (en verkoop aan verzamelaars)

Het ging goed met het bedrijf. Gezonde groei, gezonde omzetten, gezonde winsten. Naast de groothandel zette Fokko al snel in op directe verkoop van munten aan verzamelaars in Nederland. Die tak van het bedrijf werd snel groter en maakte een steeds belangrijker deel uit van het hele bedrijf. Het bedrijf groeide zo snel dat er al weer uitgekeken moest worden naar een nieuwe locatie. Daarom verhuisden de activiteiten aan de Nederlandse verzamelaars naar een andere locatie. Inmiddels was Fokko 100% eigenaar van het bedrijf geworden. Ed was adviseur, maar legde zich ook steeds meer toe op zijn andere passies: zomers zeilen en het hele jaar bridge spelen.

Begin van Modern Numismatics International

Na wat omzwervingen, waarbij het bedrijf onderdeel werd van grote internationale bedrijven, besloot Fokko in 2006 afscheid te nemen van deze groep en weer voor zich zelf te beginnen. Weer een relatief klein bedrijf waar met veel plezier en passie gewerkt wordt op de munten-markt. Onder het motto “In dienst van de Verzamelaar” werd andermaal vanuit een dorpje onder de rook van Amsterdam de markt bedient. In 2007 begon Modern Numismatics International vanuit niets aan de klus om één van de leidende bedrijven te worden in de munten branche.

Het Modern Numismatics International van nu

Nu, al weer meer dan 10 jaar later, is Modern Numismatics International weer uitgegroeid tot één van de leidende bedrijven in de munten branche. Een Door een nauwkeurige positionering als een pure business to business organisatie is het bedrijf in staat veel klanten en leveranciers aan zich te binden. Door waarde creatie als belangrijkste credo voor alle deelnemers aan de waardeketen in het oog te houden, is het einde van de groei nog lang niet in zicht. Met een klein team, van nu een stuk of 20 medewerkers, is het de ambitie om verder te groeien tot de grootste groothandel in herdenkingsmunten van Europa.